Evde yoğurt yapmak için çok geçerli
nedenler var.
Hazır yoğurtların; İçeriklerinde
hangi katkı maddeleri var, ambalajında hangi tür plastik kullanılmış,
raf ömrü neden bu kadar uzun, neden kıvamı katı, kaymağı
gerçek kaymak mı,…, biliyor musun? Bunlardan bir ya da daha fazlası kafanı karıştırmaya
yetiyorsa neden kendi yoğurdunu
kendin yapmıyorsun. Üstelik yoğurt makinasına da ihtiyacın yok.
1 litre süt
1 çorba kaşığı yoğurt
maya
Kaynatılan sütü yoğurt
mayalayacağın
kaba aktar. Süt mayalanma sıcaklığına erişince (serçe parmağınızı sütün içine daldırdığınızda yanmıyorsa bu mayalama için uygun sıcaklıktır) başka bir
kasede hazırladığın
mayayı bir kaç kaşık ılınmış sütle karıştıp, kenarından dök, karıştırmana gerek yok kapağını kapat.Üzerini
polar bir örtüyle kapat.Akşam mayala, sabah uyandır. Kabı kapaksız bir biçimde iyice soğuyuncaya kadar buzdolabında beklet.Taş gibi kaymaklı enfes bir yoğurt elde edeceksin.Ve bu kadar kolay olduğuna inanamayacaksın:)
Püf noktalar:
1) Sütün;günlük ya da organik olması, köpürene kadar kaynaması,
1) Sütün;günlük ya da organik olması, köpürene kadar kaynaması,
2)Mayanın; önceden mayaladığınız yoğurt
ya da cam kasede organik yoğurt olması,sütle aynı ılıklıkta ve pürüzsüz bir yapıda olması,başarınızı artırır.
Afiyet olsun,
Not:Büyüklerimiz yoğurdun uyandırılmaması gerektiğini söyler.Akşam mayalarsanız sabaha kadar mışıl mışıl uyuyup katılaşıyor.
Afiyet olsun,
Not:Büyüklerimiz yoğurdun uyandırılmaması gerektiğini söyler.Akşam mayalarsanız sabaha kadar mışıl mışıl uyuyup katılaşıyor.
Elinize sağlık. Yıllardır ben de ev yoğurdu yaparım. İrili ufaklı birkaç cam kavanoza mayalıyorum. Kullanım olarak daha pratik oluyor..
YanıtlaSilMayamızın hazır yoğurttan olması tam bir yoğurt yapımı için yeterli olmuyor. Muhallebiye benzeyen, uzayan yapıda değişik bir şey oluyor. o nedele maya da ev yoğurdundan kullanılmalı, diye ek yapayım :)
Sevgiler...
Küçüklü büyüklü kaplar çok iyi fikir, ekiniz için teşekkür ederim.Maya için, evde mayalanmış yoğurt yoksa, organik cam yoğurt( elta gökçeada favorim) Püf noktalara eklemiştim:) Hazır yoğurla gerçekten korkunç oluyor:) Bir kez denemiştim.
YanıtlaSilSevgiyle kalın,