3 Mart 2014 Pazartesi

Ev Yapımı Patatesli Ekmek


Ev Yapımı Patatesli  Ekmek
Bayılacaksınız!

Malzemeler:

1- 1kg tam buğday unu (isteyen beyaz  unda kullanabilir ya da yarı-yarıya karıştırabilir)
2- 0,5kg patates (3 orta boy patates)
3- 500- 600 ml su (patatesleri kaynattığınız)
4- Bir paket maya
5- 1tatlı kaşığı tuz
6- 1 tatlı kaşığı şeker

Hazırlık:

Patateslerin kabuklarını soy, kutu kutu kes üzerine 1 lt su ekleyip kaynat.
Patatesler pişince suyunun bir kısmını su bardağına al (içinde mayayı kabartacağız).
Suyun geri kalanını başka bir kaba aktar. Patateslerin suyunu iyice süz. Su kalmasın.
Patatesleri sıcakken ez.Soğumaya bırak.
Ayırdığın  bir bardak patates suyu ılındığı zaman içine şeker ve mayayı ekle.Karıştır.
Köpürmesini bekle (3-5dak.gibi)

Yapılışı:

Ekmeği yapmayı planladığınız kaba 1kg unu dök, tuz ekle, karıştır. Ortasında bir çukur aç.
Köpüren mayayı buraya dök. Yavaş yavaş parmaklarını döndüre döndüre suyu unla buluştur.
Kalan suyu, yavaş yavaş una ekleyerek  yoğur. Hamur bir bütün olsun.
Suya dikkat! Çok dökerseniz ekmeğinizin içi hamur kalabilir.
En son hamuruna ezilmiş ve soğumuş patatesleri ekle, hamur homojen bir karışım oluncaya
kadar yoğur. Hamur elinize yapıştıkça un serpe serpe yoğurabilirsiniz.  
Kaptan çıkarıp, masanızın üzerinde biraz daha yoğurun. (10-15 dak) 
Kabı yağlayıp hamuru tekrar kaba koyun. 

Üzeri kapak ya da streç filmle kapatarak yaklaşık 2 saat bekletin. Hamur iki katına çıkacak.
Sonra onu alıp ister şekil vererek tepsiye koyun, ister yayarak koyun. Fırına atmadan hamurun 
kabarması için tekrar bir süre verin. (30dak-1 saat arası) Üzerine biraz su, un ve haşhaş serpin.
Un kabarırken üzerine örttüğününüz kağıt ya da beze yapışmamasını, su pişerken kızarmasını,
haşhaşta yerken güzel bir aroma vermesi için kullanılmıştır. İsteğe bağlı.

Dikkat: Mayalama suyunun sıcaklığı oda sıcaklığında ya da daha soğuk olmalı yoksa,
çamur gibi hamur ve taş gibi bir ekmek elde edersiniz:))


Hamuru önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 1 saat pişirin.

Afiyet olsun.

Aşağıda bir kaç şekilde yapılmış resimleri var.


                                               

önce unu maya ile karıştır...


sonra bu hamura soğumuş patatesleri ekle...


parçalanan bir hamur oluyor, su ekleme...


masanın üzerinde yoğurmaya devam...


Ve ...10 dak yoğurduktan sonra...


mayalanmadan önce...


2 saat sonra hamur iki katına çıktığında...


fırına girmeden önce, 
yarım saat dinlendikten sonra...


fırına girmeden önce, 
yarım saat dinlendikten sonra...



Yaklaşık bir saat fırında piştikten sonra...








Birkaç saat dinlenip soğuduktan sonra...






Not: Organik pazardan aldığım patatesli Bolu ekmeğine çok benziyor. Tarifi BBC TV' de Sakallı Motorculardan esinlenerek hazırladım. Bu tarifin çoğu onlara ait. İnternette çok aramıştım ama tam istediğim tarifi bulamamıştım.

Yukarıdaki tarifi Ocak ayından beri haftada 1 ya da 2 kere yapıyorum.

Kilo almak istemeyenler dikkat bağımlılık yapabilir.

Ekmeğin ağırlığı yaklaşık 1800gr geliyor. Koyduğunuz malzeme miktarını pişmiş olarak alıyorsunuz:)


Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Muhteşemmmmm bayıldım :) Hemen denenesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tadı çok aramıştım, şimdi sahibim:)) Afiyet olsun.

      Sil