11 Mayıs 2013 Cumartesi

Bir Anne Tüm Dünyayı Değiştirebilir



İlk çağlardan bu yana İştar, Kybele, Rhea ve daha birçok yerel ve dönemsel isimlerle, kadının doğurganlık niteliği, doğanın uyandığı bahar mevsimiyle özdeşleştirilmiş ve her bahar yapılan kutlamalarla gelenekselleşerek binlerce yıl sürmüştür.


Philedelphia'da yaşayan Ana Jarvis adındaki genç kızın, annesinin ölüm tarihi olan mayıs ayının ikinci pazarını "Anneler Günü" olarak kutlanması için 1907'de başlattığı kampanya, bu günün annelere adanmasını sağlamıştır.
Jarvis'in gösterdiği gayret 1911 yılında semeresini vermiş ve her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm eyaletlerinde "Anneler Günü" olarak kutlanması hükümet kararıyla kesinleşmiştir.


Ülkemizde ise 1955 yılından beri mayıs ayının ikinci pazar gününde anneler günü kutlanmaktadır. Türkiye' de ilk Anneler Günü 9 Mayıs 1955'te kutlanmıştır. Bu yıl anneler günü 12 Mayıs 2013' te kutlanacak.


Türkiye, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Avustralya ve Belçika'da da aynı tarih kabul edilmesine rağmen İngiltere'de ve diğer birçok ülkede Anneler Günü ulusça belirlenen değişik tarihlerde kutlanmaktadır.



Böylece Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının binlerce yıl önce başlattığı gelenek; 20. yüzyılın başından itibaren tüm dünya da kabul görmüştür.



"Dünyada her güzel şey kadının (ananın) eseridir." (K.Atatürk)






resim :
aydesing facebook sayfasından alınmıştır

yazı içeriği:
http://www.trt.net.tr/internetteki diğer sitelerden alınmıştır.








5 yorum:

  1. Atatürk olmasaydı ne olurdu düşünmek bile istemiyorum. Annesine şükran borçluyuz. Bizler için bu evladı yetiştirdiği için... Atam, 100 yılın değil 1000 yılın lideridir.

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir yayın olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil