15 Mart 2013 Cuma

Hazır Yoğurt Alma Evde Yap!


  

Evde yoğurt yapmak için çok geçerli nedenler var.
Hazır yoğurtların; İçeriklerinde hangi katkı maddeleri var, ambalajında hangi tür plastik kullanılmış, raf ömrü neden bu kadar uzun, neden kıvamı katı, kaymağı gerçek kaymak mı,…, biliyor musun? Bunlardan bir ya da daha fazlası kafanı karıştırmaya yetiyorsa neden kendi yoğurdunu kendin yapmıyorsun. Üstelik yoğurt makinasına da ihtiyacın yok.


 Evde Yoğurt Yapımı
1 litre süt 
1 çorba kaşığı yoğurt maya

Kaynatılan sütü yoğurt mayalayacağın kaba aktar. Süt mayalanma sıcaklığına erişince (serçe parmağınızı sütün içine daldırdığınızda yanmıyorsa bu mayalama için uygun sıcaklıktır) başka bir kasede hazırladığın mayayı bir kaç kaşık ılınmış sütle karıştıp, kenarından dök, karıştırmana gerek yok kapağını kapat.Üzerini polar bir örtüyle kapat.Akşam mayala, sabah uyandır. Kabı kapaksız bir biçimde iyice soğuyuncaya kadar buzdolabında beklet.Taş gibi kaymaklı enfes bir yoğurt elde edeceksin.Ve bu kadar kolay olduğuna inanamayacaksın:)

Püf noktalar:
1) Sütün;günlük ya da organik olması, köpürene kadar  kaynaması,
2)Mayanın; önceden mayaladığınız yoğurt ya da  cam kasede organik yoğurt olması,sütle aynı ılıklıkta ve pürüzsüz bir yapıda olması,başarınızı artırır.

Afiyet olsun,

Not:Büyüklerimiz yoğurdun uyandırılmaması gerektiğini söyler.Akşam mayalarsanız sabaha kadar mışıl mışıl uyuyup katılaşıyor.



2 yorum:

  1. Elinize sağlık. Yıllardır ben de ev yoğurdu yaparım. İrili ufaklı birkaç cam kavanoza mayalıyorum. Kullanım olarak daha pratik oluyor..
    Mayamızın hazır yoğurttan olması tam bir yoğurt yapımı için yeterli olmuyor. Muhallebiye benzeyen, uzayan yapıda değişik bir şey oluyor. o nedele maya da ev yoğurdundan kullanılmalı, diye ek yapayım :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Küçüklü büyüklü kaplar çok iyi fikir, ekiniz için teşekkür ederim.Maya için, evde mayalanmış yoğurt yoksa, organik cam yoğurt( elta gökçeada favorim) Püf noktalara eklemiştim:) Hazır yoğurla gerçekten korkunç oluyor:) Bir kez denemiştim.
    Sevgiyle kalın,

    YanıtlaSil