21 Mart 2013 Perşembe

Güvenli ambalajda sağlıklı ve kaliteli ürün sunmak bu kadar zor mu?


Gerçekleri bilmek güzel şey, vicdanın bir kere uyandı mı? Artık susturamazsın, seyirci kalamazsın. Bir anne olarak öğreniyorum, gerçekleri arıyorum. Razı olamıyorum.

Çocuklara sunulan yiyecek ve içeceklerin ambalajlarının da zararlı olabileceği bir soru işareti olarak karşıma çıktığında; ilk çocuğuma hergün -iki yıl boyunca- danino yediriyordum. Oğlum için, içeriğinin muhteşem olduğunu düşündüğüm danino' yu, çocuk hekimimiz önermişti. Doktorumuz; içinde bulunan yararlı bir bakteri sayesinde raf ömrünün uzun, katkısız ve yüksek oranda kalsiyum içeren bir çeşit peynir olduğunu söylemişti.
Daninonun ambalajı PS, yani polistiren (kaynaklarda; benzenden yapıldığı ve  kansere neden olduğu yazıyor*.), yani zararlı bir madde. Plastikleri araştırıp, öğrendiğim zaman hemen firmaya mail yazdım: "Sağlıklı bir ürünü sağlıksız bir ambalajda nasıl sunabilirsiniz? Sonra da bunun sağlıklı bir ürün olduğunu bize nasıl söyleyebilirsiniz!" diye sordum. AB standartlarına uygun olduğunu söylediler**??? Eğer bu doğruysa, AB standartlarının da eski ve yeni bilgiler ışığında güncellenmesi gerekmektedir.

Diğer çocuk yoğurt ambalajları da hemen hemen aynı PS'nin çeşitleri, yandaki şekildeki gibi 6 yazanları ve hatta hiç bir şey yazmayanları var. Tehlike çok büyük! Bir ürün alırken mutlaka önce güvenli bir ambalajı olup olmadığına, sonra içeriğine ve tabi ki miadına bakmak çok önemli.




Amacım; felaket tellalığı yapmak değil. Sağlıklı ambalajlarda,sağlıklı ürünler tüketmek için kamuoyu oluşturmak. 








*Polystyrene (PS)




Foam insulation and also for hard applications (e.g. cups, some toys)


BAD: Benzene (material used in production) is a known human carcinogen. Butadiene and styrene (the basic building block of the plastic) are suspected carcinogens. Energy intensive and poor recycling.








**Sayın Mine Özol Levent,

Toplumumuzun daha sağlıklı ...
Tüm ambalaj malzemelerimiz tedarikçi firmalarımız tarafından T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Yönetmenliği'ne uygun  olarak,Bakanlığın izni ve kontrolü ile üretilmektedir. 

Polistiren ambalaj malzemesi yıllardır Avrupa'da  da yaygın olarak kullanılan ve Avrupa Birliği yönetmeliklerinde de gıda ambalaj malzemesi olarak kullanımına izin verilen bir ambalaj malzemesidir.Bu ambalaj malzemelerinin güvenirliliği ile ilgili değerlendirmeler AB Gıda ile ilgili Bilimsel Komitesi tarafından yapılmış ve polistiren ambalaj malzemesinin gıda ile temas eden ambalaj malzemesi olarak kullanımına,Avrupa Birliği'nde de ilgili yönetmeliklerle izin verilmiştir. 
...

Saygılarımızla, 
Danone Mutlu Tüketici Hattı 







  

4 yorum:

  1. Hazır ürünlerin ''en sağlıklısı'' bile ne yazık ki katkı maddeleri içeriyor.

    Önemli bir paylaşım.
    Duyarlılığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim.

    Sevgi ve sağlıkla kalın,

    YanıtlaSil
  3. Selamlar;

    Yogurt alırken bile önce 1 ya da 5 numaralı olmasına adından üretim tarihinin yazılı olmasına bakıyorum.
    Ambalajların geri dönüşüm numaralarını öğreneli beri bende de takıntı oldu.

    Danino alımından mezun olmuştuk o donem, o yuzden bu ambalajların numaraları dikkatimi çekmemişti ancak Oğuz gerçekten daninolarla beslendi. Tuna'ya aşırı şeker ihtivasından ötürü danino yedirmemeye karar verrmiştim zaten.:-)

    Selamlar, güzel günler.
    Evrim

    YanıtlaSil
  4. Her tür gıdada ambalaj numarasına bakmak takıntı halini aldı. Dİkkat edilecek o kadar çok şey var ki.
    1 ya da 5 numaralı ambalşajları kullanıyoruz.
    Tam konuyla ilgili değil ama yogurt vs alıken de üretim tarihinin yazılı olmasına (sadece skt yazmamalı) dikkat ediyoruz.

    YanıtlaSil